Pisarniško pohištvo - pisarne v klasičnem stilu
Načeloma se o klasičnem stilu govori takrat, ko imamo v mislih pisarniško pohištvo iz 19. stoletja. Po samem izgledu je to pisarniško pohištvo masivno, v temnejših tipih lesa - orehovem, češnjevem, itd., zato je pomembno najprej preveriti, kako bo sploh izpadlo v nekem prostoru. Ali je pisarna dovolj prostorna in ali razpolaga z dobršno mero naravne (ali umetne) svetlobe. V majhnih in temnih prostorih bi takšno pohištvo sploh ne prišlo do izraza in ne bi odsevalo tiste elegance in moči, ki ga sicer obdaja.


Če želite, da bo pisarna v klasičnem slogu izžarevala eleganco, moč, toplino ter avtoriteto in profesionalnost, potem mora biti le-ta relativno velika (vsaj 16 m2) in svetla. V kolikor je pisarna manjša se jo sicer še vedno lahko opremi v klasičnem stilu, vendar pod določenimi pogoji. Ampak nadaljujmo tam, kjer smo začeli - pri relativno velikih in svetlih pisarnah.


V klasičnem slogu se opremlja predvsem odvetniške, sodniške ali notarske pisarne, pa tudi psihoterapevtske in seveda pisarne vodilnih delavcev - direktorjev. Ni pa nujno, vse je odvisno od želja posameznika. Res pa je, da so prav zgoraj naštete pisarne tiste, ki zbujajo v obiskovalcu - stranki občutek zaupanja in prefosionalnosti. Klasično pohištvo je prežeto s tradicijo in posledično temu, tudi z zaupanjem.


tomasella-klasicna-pisarna Pa začnimo pri tlakih. Lahko so leseni ali kamniti. V kolikor se odločimo za parket, potem naj bo temnejši - oreh (lahko je tudi vzorčast, ni pa nujno), če pa se odločite za kamnita tla oz. tla iz keramičnih ploščic, potem je to lahko klasičen >terracotta< tlak. V klasičnih pisarnah je obvezen dodatek tudi preproga (perzijska ali kakšna druga).


Barvi, ki najbolj odslikata klasičen stil sta vinsko rdeča ali bordo in temno zelena. Pobarvajte eno ali dve steni v eno izmed zgoraj omenjenih barv, preostali steni pa v umazano belo oz. krem. Seveda to je samo eden izmed predlogov. Lahko stene kombinirate tudi z leseno oblogo do višine 1,5 m (v istem odtenku lesa, kot je pohištvo), preostanek stene pa pobarvate v bordo ali zeleno.


Pomemben del klasike so tudi štukature ali ornamentika .Tako je lahko zgornji del stene (20 cm pod stropom) oblečen v štukature in prav tako tudi sam strop. Lahko je tudi del stropa spuščen (npr. dekoriran oval). Iz tega spuščenega ovala naj visi manjši lestenec, iz kovanega železa ali muranskega stekla. Ne glede na to, za kateri materijal se odločite, potem naj bodo tudi ostale svetilke v pisarni iz istega materiala. Svetujem še eno namizno in eno samostoječe svetilo.


Glede pohištva sem že omenila tip lesa - oreh. Nujno potrebni kosi pohištva v pisarni pa so: pisalna miza, pisarniški stol, dva stola za stranke in omara. Seveda je odvisno od dejavnosti, ki bo pisarna namenjena. Naprimer psihoterapevtska pisarna bi mogoče potrebovala še manjo kredenco za kuhat čaj in mogoče manjšo omarico, na katero se postavi predvajalnik z sproščujočo glasbo ter seveda sedežno garnituro. Odvetnik in notar bosta mogoče potrebovala kakšno omaro in kakšen stol več. Direktor pa mogoče manjšo sejno mizo z dodatnimi stoli (sejna miza je lahko tudi kot podaljšek pisalne).


Stoli naj bodo usnjeni, lahko pa so tudi tapecirani. Bodite pozorni tudi na ostale dodatke v prostoru, kot so: ogledala obešalniki, posoda za dežnike in seveda zavese. Le-te so lahko v svetli barvi - umazano bela, vendar iz dveh delov: debelejše - platnene zavese in tanjše prosojne zavese.
Avtor: Maja Blažič, interier designer 
Ostale vsebine v kategorijiPisarniško pohištvo - višina pisalne mize

Višina pisalne mize je zelo pomemben dejavnik pri opremi pisarne ali drugega poslovnega prostora, delovnega mesta, nenazadnje tudi domače pisarne.


Pisarniško pohištvo za pisarne z več delovnimi mesti

Oblikovno in barvno usklajene večje pisarne.


Pisarniške omare - arhivske omare

Da bodo prostori arhiva in pisarne urejeni in funkcionalni so pisarniške omare pomemben element notranje opreme.


Ureditev pisarne na domu

Lepo oblikovana in urejena pisarna v domači hiši ali stanovanju nudi vse udobje dela na domu.

3D Vizualizacija arhitekture masivno pohištvo načrtovanje notranja oprema arhitektura ambienta
 
ProAmbient, Ambient po Vaši meri!                            Copyright © 2008-2024 ProAmbient d.o.o. Nova Gorica, vse pravice pridržane!