Feng Šui (Feng shui) v hotelihPri gradnji hotelov se vedno več investitorjev odloča že v fazi projektiranja vključiti tudi zakonitosti feng shui-ja.

Element vode

Feng Šui (Feng shui) v hotelih Feng Šui (Feng shui) v hotelih

 

Pomirjujoč razgled

Feng Šui (Feng shui) v hotelih Feng Šui (Feng shui) v hotelih

 

 
Čeprav je ta domena že dobro poznana v Aziji se v zadnjem desetletju veliko zahodnih investitorjev odloča, da pri oblikovanju zunanjosti hotela, njegovi umestitvi v pokrajino in nenazadnje notranji razporeditvi ter izboru opreme in materijalov upoštevajo zakonitosti 6000 let stare Kitajske discipline Feng Šui.  Upoštevajoč načela Feng Šui-ja dosežemo psihično, mentalno, fizično in spiritualno harmonično ravnovesje.

 In kakšna so ta načela? Načel je veliko, pomembno je, da upoštevamo tista, ki najbolj odslikavajo vaše želje in pričakovanja. Torej, kaj je tisto, kar v hotelu poudarjate oz. kaj je vaš "paradni konj". Recimo, da želite tržit "sproščujoče počitnice". Kot prvo je pomembno, da je objekt umeščen v čimbolj naravno okolje. V kolikor se hotel nahaja v urbanem območju, potem je zelo pomemben izbor materijalov, oblik ter sama postavitev pohištva ter razporeditev prostorov. Uporabljajte naravne materijale, kot sta les in kamen.

Vpliv lesa na kroženje energije či je ponavadi nevtralen - odvisno od tega, kateri tip lesa izberete (trd les, kot je mahagonij energijo či malce pospeši, medtem ko borovina, zaradi svoje mehkobe malce upočasni). V vsakem primeru govorimo o materijalu, ki ustvarja sproščujoče vzdušje in ne poraja nevarnosti zastajanja či. Ta materijal je primeren v hotelskih sobah, wellness centrih, masažnih in lepotilnih salonih.

Naraven kamen, kot sta marmor in granit, zaradi svoje gladke in zloščene teksture pospešujeta gibanje či, zato sta veliko bolj primerna v prostorih, kot so vhodne veže in recepcije ter jedilnice oz. restavracije, pa tudi v prostorih, ki ne razpolagajo z dnevno svetlobo, kot so kopalnice. Matirane keramične ali lončene ploščice, zaradi svoje neodbojnosti energijo či bolj upočasnijo, zato ustvarjajo mirnejše, prijetnejše okolje. Glede na navedeno, bi bile pravtako uporabne v  hotelskih sobah, masažnih in lepotilnih salonih ter wellness centrih.

Poleg lesa in kamna je pomemben tudi element vode.  Z dodajanjem vodnih okrasov v vhodne veže, restavracije, wellness centre ter masažne in lepotilne salone v obliki bazenov, akvarijev ali notranjih vodometov vnašamo v prostore svežo energijo či. Pomembno je, da je voda bistra in čista. Plavalni bazeni vsebujejo kemične snovi, ki preprečujejo nastanek razvoja bakterij in rast alg, zato so v nekem pogledu onesnaženi . V vsakem primeru naj bazeni ne bi imeli ostrih kotov. Primerni so pravokotni bazeni z zaobljenimi koti, ovalni bazeni ali bazeni nepravilnih oblik. Prostor, v katerem se bazen nahaja naj bo opremljen  z učinkovitim zračenjem, načrtovan pa tako, da vlaga ne more pronicati v preostale dele zgradbe.

Vir: Feng Šui, Simon Brown, Mladinska knjiga, 2001


 
Ostale vsebine v kategoriji

Feng Šui (Feng shui) v hotelih

Pri gradnji hotelov se vedno več investitorjev odloča že v fazi projektiranja vključiti tudi zakonitosti feng shui-ja.

virtualni 3D izris hiše projektiranje Bazen v wellnesu - 3D vizualizacija notranja ureditev
 
ProAmbient, Ambient po Vaši meri!                            Copyright © 2008-2024 ProAmbient d.o.o. Nova Gorica, vse pravice pridržane!