Kako kreativno osvetliti prostore v stanovanju?Kaj je inovativnost danes, ko živimo v času, ko je vse odkrito in vse obstaja. Vsega je preveč in težava je v tem, da ne vemo, kaj je tisto, kar nam resnično izboljša kakovost življenja oziroma bivanja.

Razsetljava bazena

Indirektna razsetljava Indirektna razsetljava

 

Razsvetljava restavracije

razsvetljava hotel bar vizualizacija razsvetljava hotel bar vizualizacija

 

Razsvetljava hiše - stropna svetila

razsvetljava hiše razsvetljava hiše

 

 
V stanovanju je oprema in svetloba tisto kar prostoru da obliko.
Preden pomislimo na razsvetljavo, si vzamemo trenutek in pomislimo najprej na svetlobo. Svetloba je vidni del sončnega sevanja (nevidni del sevanja je poznano infrardeče sevanje IR in ultravijolično sevanje UV) in ima močan vpliv na počutje človeka. Biološki ritem človeka v naravi je vezan na cikel dan-noč, svetlo-temno. Logičen je potemtakem vpliv svetlobe oz. razsvetljave na naše razpoloženje, naše počutje in psihično ravnovesje. Naravna svetloba se nenehno spreminja v jakosti, barvi, tonu in te variacije pripomorejo k ravnovesju našega organizma. Zato se mora umetna razsvetljava čimbolj približati tem karakteristikam.
Na žalost se prepogosto dogaja, da spuščena svetilka sredi prostora dolgočasno in neatraktivno enakomerno sveti in ustvarja statične situacije v prostoru, kar je daleč od prej omenjenega. Ko se razsvetljave lotimo z drugega aspekta in vsaj bežno upoštevamo naravni cikel, lahko z enostavnim dodatkom nekaj virov svetlobe naredimo prostor bolj dinamičen.
Močan vir svetlobe sredi prostora, sploh pa tisti, ki je direktno viden, nehote “poškoduje” naše oko, ker preveč blešči. Seveda ne pomeni, da taka svetilka ni primerna, raje jo pa uporabimo le v kuhinji, delovni sobi ali na hodniku, drugod pa raje koristimo indirektne vire svetlobe.
Ključna je prava postavitev točk svetlobe že v fazi projektiranja objekta (hiše ali stanovanja), izbira barve svetlobe z upoštevanjem barv opreme oz. interiera. Ob vsem pa velja poudariti, da je funkcionalnost razsvetljave vedno na prvem mestu, z upoštevanjem želja posameznika, ki bo v tem stanovanju bival. 
Ostale vsebine v kategoriji

Kako kreativno osvetliti prostore v stanovanju?

Kaj je inovativnost danes, ko živimo v času, ko je vse odkrito in vse obstaja. Vsega je preveč in težava je v tem, da ne vemo, kaj je tisto, kar nam resnično izboljša kakovost življenja oziroma bivanj...


Oblikovanje svetil - postavitev razsveljave

Svetila so pomemben del pri celovitem oblikovanju prostora, ne samo z funkcionalnega, temveč tudi z estetskega vidika.


Solatube - naravna osvetlitev hiše

Kako zagotoviti dovolj naravne svetlobe v prostorih, ki je sicer nimajo?


Lepe svetilke

Osvetlitev prostorov je sama po sebi samoumevna, saj si dandanes ne predstavljamo preživljanja dolgih zimskih večerov ob soju sveč.

3D notranja arhitektura prestižno stanovanje Bazen v wellnesu - 3D vizualizacija notranja ureditev
 
ProAmbient, Ambient po Vaši meri!                            Copyright © 2008-2024 ProAmbient d.o.o. Nova Gorica, vse pravice pridržane!